EDE Community Kenhem greep zaterdag de nationale Burendag aan om in de wijk Kernhem de elektrische deelauto te presenteren aan wethouder Leon Meijer. Hij knipte symbolisch het lint door bij winkelcentrum Parkweide.

De elektrische Volkswagen e-up! was nog even de stand-in voor een heuse Volkswagen e-Golf die vanaf 1 december voor alle wijkbewoners gaat rijden. ,,Deze auto kan straks op stroom 300 kilometer rijden. Die automaat rijdt nu alleen nog in Duitsland, waar hij een paar maanden geleden is gelanceerd. Wij moeten daar nog even op wachten. Het is een prima gezinsauto, bijvoorbeeld voor een dagje Efteling”, licht René Visser toe. Hij is kartrekker van de gemeenschap die wijkprojecten initieert op het gebied van duurzaamheid/milieu, delen, jongeren, zorg en zingeving/geloof.

Nu was er dus een initiatief aan de orde dat een combinatie omvat van de eerste twee activiteiten: Greenit (milieu) en Share-it (delen). Want de auto komt voor alle wijkbewoners beschikbaar en rijdt op schone stroom. Het bedrijf dat de auto volgens de autodeelformule levert is Stapp.in uit Barneveld. ,,Zij leveren de technologie, terwijl wij hem wegzetten in de wijk. Met een app kun je hem reserveren, betalen en de auto openen.”

De gemeente Ede gaat zorgen voor de laadpalen voor de elektriciteit. Er komt er een aan de Stakenberg bij het winkelcentrum en eentje bij basisschool De Vuursteen aan het Balgzand. Eerstgenoemde plek wordt de vaste standplaats van de auto, met een vergunningsbord. ,,In een paar uur is de accu opgeladen.” Vanaf dit moment kunnen geïnteresseerden zich inschrijven op de site www.kenhem.com en eventueel credits kopen om de auto over twee maanden te gaan huren.

,,Het is prachtig dat het zonnetje schijnt op deze burendag”, speechte de wethouder tijdens de Burendag. ,,We staan ons hier in de zon eigenlijk op te laden met energie, dat voel je. Het gedrag van mensen zorgt ervoor dat we veel dingen in de wereld opmaken, maar we moeten dat anders gaan doen, als we op deze aarde willen blijven wonen. Het gas en de olie raakt op. Maar de zon wekt ook energie op.”

In Berlijn zag Meijer een paar jaar geleden al het voorbeeld van leenauto’s. ,,We beginnen te beseffen dat de auto geen statussymbool meer is. Het is veel belangrijker dat je vervoerd kunt worden. Als je dat nu samen kunt doen, ben je heel slim bezig. Want kijk maar eens om je heen hoeveel auto’s er stil staan.”

De wethouder prees de Kenhem Community voor het initiatief. ,,Daarom willen we als gemeente graag meewerken. Ons kleine aandeel is om een laadpaal te plaatsen, met groene energie van de zon of de wind. Ik zou graag zien dat dit werkt en dat het als voorbeeld voor heel Ede gaat fungeren. Dan kunnen we er meer in onze woonplaats gaan plaatsen.”

Een Kernhemmer zegt dat hij misschien gebruik zal maken van de e-Golf, ondanks dat hij al een auto heeft. ,,Als mijn vrouw de eigen auto nodig heeft en ik juist ergens anders heen moet, kan die leenauto een uitkomst zijn.” De Burendag op de Parkweide werd ingevuld met gratis poffertjes en ijsjes, een panna(voetbal)kooi, een springkussen, een clown met balloncreativiteit en een Tuktuk die mensen van en naar het Kernhuis vervoert.

Share This